Thursday 21 April 2016

Stpm

Sometimes aku rasa cemburu dengan orang yang dapat masuk universiti, matriks, yang tak ada sebarang kaitan dengan sekolah, yang tak ada kaitan dan tidak terikat dengan peraturan sekolah.

Kadang-kadang aku rasa masuk form six ni memang tak best dan membosankan lagi-lagi bila masih berada di alam persekolahan. But in the same time, sekelumit hati aku ada mengatakan yang aku memang nak masuk form six eventhough dapat tawaran ke mana-mana pun. Sebab masa form six ni, aku boleh bina keyakinan diri, boleh belajar sedikit sebanyak hidup sebagai pelajar universiti sebab form six memang stand for pelajar pra-universiti. Aku tak berapa minat sangat form six ni haih. Oh right, to be honest, form six was my last option of them all.

I really want to be a dentist, sejak kecil aku letak cita-cita ni dalam diri aku. Ayah aku pernah juga tanya "Nak sambung dentist dekat Indonesia, tak?" and my ibu pula pernah sarankan aku pergi dentistry ada satu universiti tu dalam berapa bulan entah belajar situ and terus fly ke Russia untuk sambung pengajian dentistry. Aku okay je mana-mana tapi ayah pula tak setuju sebab bagi ayah macam aku terlalu ikutkan sangat pilihan ibu ayah sehingga terlupa minat aku selama ini. Ayah seolah-olah beri aku peluang untuk teruskan apa yang aku minat. Masalahnya, aku juga tak tahu nak ke mana dan aku minat apa. Sama ada, pengajian islam, sains atau architecture.

Aku buntu, aku betul-betul buntu. Kusut fikiranku memikirkan semua ini dan akhirnya aku dapat masuk form six dengan harapan aku hanya berada di situ untuk jangka masa yang pendek tapi aku salah. Pilihan universiti yang aku dapat semuanya tak menarik dan bukan dalam pilihan aku. Aku juga tak berapa masuk dengan bidang tersebut jadi aku mengambil keputusan untuk tinggal di form six. So, apa yang aku nak jadi sekalipun. Aku redha dengan segala ketentuan Allah. Aku hanya manusia biasa yang hanya mampu merancang, Allah yang menentukan segala-galanya dan ianya adalah terbaik buatku.

Terima kasih ya Allah.

So nasihat aku kat sini, di mana sekalipun kita sambung belajar, sama aje sebenanrya. Yang membezakannya cuma adalah usaha kita dalam nak survive dalam pengajian yang kita ambil. Semuanya itu adalah yang terbaik.

Kawan aku pernah cakap “Tak semestinya apa yang kita minat itu adalah yang terbaik untuk kita. Usaha lah untuk mencuba sesuatu yang baru. Allah ada untuk bantu,”

Pada mulanya, memang akan ada rasa macam form six ni susah dan pedih. Sebab tempohnya hanyalah satu tahun setengah. Tapi system form six sekarang sama macam universiti dan ianya memudahkan bagi para pelajar yang mengambilnya. Misalnya, tahun sebelum system baru bermula. Memang lagi susah nak dapatkan pointer yang baik sebab system tu tak ada semester so kiranya tahun baru ni dengan system baru lagi mudah untuk mendapatkan pointer baik.

Mindset tu kena betul. Jangan fikir semuanya sukar padahal mindset kita tu yang menjadi penghalang untuk berjaya. Jadi berfikir lah secara terbuka dan positif. InsyaAllah semuanya baik-baik sahaja.

If you've decided that you can't do it even before you act, you have already made it into something impossible.

Ada sahaja orang yang selalu memperlekehkan form six ni macam taraf pengajian form six ni rendah sangat tapi kenyataannya, dengan memasuki form six lah kita dapat masuk universiti. Senang. Aku mengaku, aku dulu masa tingkatan perdana sekalipun memandang form six pun tak ada lah tinggi sangat rendah pun tidak. Tapi, form six still wasn’t my option.

Aku fikir hendak masuk universiti ni senang aje until aku sendiri mengalaminya. Dengan hidup universiti lagi, my sis always told me that once dah masuk universiti, memang kena pandai survive, pandai pilih kawan. Kalau tak, pelajaran ke mana, hidup ke mana. Walau belajar tinggi mana sekalipun, kalau tidak ada adab, tidak ke mana juga kita akhirnya. Ada sahaja yang pandai meletops tapi kerana tiada peradaban dalam masyarakat, dia tak ada bezanya dengan sampah.

Akhir kata, semuanya sudah tertulis, takdir kita. Allah tahu apa yang terbaik, kita sahaja yang perlu bersyukur. Berusaha dan carilah ilmu hingga ke negara China sekalipun. Ilmu Allah ini luas dan tidak akan habis untul dipelajar.

Kepada semua adik-adik yang merasakan jika masuk form six ni akan menurunkan taraf kita, orang sering memperlekehkan. Jangan fikir begitu, semuanya adalah yang terbaik untuk kita semua. Jangan pernah rasa rendah diri hanya kerana kita masih berada di dalam alam persekolahan dan rakan-rakan kita sudah melangkah kea lam universiti. Hidup kita, Allah sudah rancang dengan cantik sekali. Jangan persoalkan kenapa. Belajar bersyukur dan menerima segalanya.

Form six bukan yang semua sangka. Form six juga adalah tempat kita mahu kuatkan pendirian kita untuk masuk ke alam universiti. Peluang untuk sambung ijazah menerusi sijil Stpm adalah cerah, jangan pertikaikan. Mentaliti masyarakat selalu perlekehkan, sebab mereka tidak mengalaminya. Mereka tidak mengerti apa itu sebenarnya kehidupan form six.

Semoga berjaya dan sentiasa di bawah perlindunganNya.No comments:

Post a Comment